marți, 21 februarie 2017

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Bologna, Palazzo della Mercanzia

Palazzo della Mercanzia este la doi paşi de turnurile gemene din Bologna - Garisenda şi Asinelli, dar este un punct care acum câteva secole era epicentrul comercial al Bolognei. De la sfârşitul secolului al XIV-lea şi până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, aici a funcţionat Foro dei Mercanti, precum şi mai multe bresele, pentru ca din anul 1797, odată cu ocupaţia franceză, aici să fie sediul Camerei de Comerţ.
Clădirea a fost construită între anii 1382 şu 1391, unul dintre arhitecţi fiind cel care a realizat şi Basilica San Petronio, din Piazza Maggiore. Aşadar, doar pentru comparaţie, în anul 1391, când s-a finalizat această clădire, în Ţara Românească domnea Mircea cel Bătrân, iar în Moldova, Petru al II-lea, cu 9 ani înainte de instalarea ca domn al lui Alexandru cel Bun.
Iniţial, Foro dei Mercanti a fost o adevărară curte de arbitraj a litigiilor comerciale, deciziile fiind anunţate publicului chiar de la balconul situat în centrul faţadei. Cei care erau găsiţi vinovaţi erau legaţi de un stâlp, plasat în faţa balconului de la care se anunţa decizia, şi erau supuşi oprobriului public.
În zilele noastre, aici se păstrează în mod tradiţional reţetele originale ale unor produse tipic bucătăriei din Bologna - tagliatella, lasagne verdi şi altele. Delicioase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu