duminică, 12 martie 2017

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Florenţa, Domul (interior)

Domul din Florenţa a fost primul obiectiv vizitat în capitala toscană. După ce a fost sfinţit pe 25 martie 1426 de Papa Eugen al IV-lea, Domul din Florenţa a găzduit o serie de evenimente importante, dintr care amintesc doar câteva.
Aici au avut loc lecturi din Divina Comedie a lui Dante, iar în anii 1438-1439 tot aici s-a desfăşurat Sinodul de la Florenţa, în timpul căruia Cosimo cel Bătrân a prezidat reunificarea Bisericii latine, eveniment foarte important la momentul respectiv. Pe 26 aprilie 1478, tot aici a avut loc asasinarea lui Giuliano de Medici şi rănirea lui Lorenzo de Medici, totul având loc sub oblăduirea Papei pentru a încerca stoparea ascenesiunii familiei de Medici.
Interiorul propriu-zis al catedralei nu este foarte spectaculos. Mai degrabă austeră, catedrala are câteva puncte de reper interesante.
Vitralii foarte frumoase
Bolta Domului este spectaculoasă şi aveam să constatăm apoi seamănă foarte mult ca stil cu cea a Baptisteriului din apropiere
Înainte de a pleca, undeva la subsol am vizitat o expoziţie privind istorie catedralei. Extrem de interesantă, modernă şi interactivă, expoziţia desfăşurată printre ziduri şi vestigii de o vechime apreciabilă se baza pe tehnologie 3D şi 4D. Remarcabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu