sâmbătă, 1 aprilie 2017

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Florenţa, Piazza della Signoria

În fiecare oraş în care am ajuns în peregrinările noastre turistice am văzut numeroase pieţe. Care mai de care - mai cochete, mai cunoscute, arhicunoscute, chiar celebre. Dar în nici una dintre pieţele vizitate până acum nu m-am simţit efectiv ca într-un muzeu, aşa cum s-a întâmplat în Piazza della Signoria, din Florenţa.
Despre fiecare colţ al acestei pieţe, ca să nu mai spun despre fiecare obiect de artă expus aici, se poate scrie cel puţin câte o mică povestioară. Deocamdată, mă voi referi doar la piaţa în sine, care a apărut în secolul al XIII-lea, după alungarea familiei Uberti, în urma războiului dintre guelfi şi ghibelini, din această ultimă facţiune făcând parte şi familia Uberti, care avea proprietăţi pe aceste locuri.
În faţa Palazzo Vecchio şi a Loggiei se află numeroase statui, unele doar copii ale originalelor cu o vechime şi valoare apreciabile. De la celebrul David al lui Michelangelo, la Fântâna lui Neptun sau statuia ecvestră a lui Cosimo I de Medici, toate alături de arhitectura clădirilor care înconjoară piaţa te poartă într-o altă lume, iar singura legătură cu lumea reală este sunetul specific al bliţurilor aparatelor de fotografiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu