luni, 10 aprilie 2017

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Florenţa, Ponte alle Grazie

Oricine vine la Florenţa trece aproape obligatoriu pe Ponte alle Grazie, dar, probabil. că puţini ştiu care este acest pod.  Este situat în amonte pe râul Arno faţă de cel mai cunoscut dintre podurile din Florenţa, Ponte Vecchio, fiind locul de unde se pot realiza poze foarte reuşite cu acesta.
De asemenea, este podul cel mai apropiat care leagă centrul oraşului de Piazzale Michelangelo, un alt punct aproape obligatoriu pe harta oricărui turist în capitala Toscanei.
Povestea acestui pod este foarte interesantă. A fost comandat în anul 1227, înainte de a se realiza Ponte Vecchio, fiind cunoscut sub numele Ponte di Rubaconte, după numele celui care l-a comandat. A fost reconstruit în anul 1345 cu nouă arcade, fiind la momentul respectiv cel mai lung pod din Europa. După numai un an, două dintre arcele sale, dinspre cartierul Oltrarno, au fost umplute, pentru a lărgi malul şi a permite edificarea unor noi construcţii. Acest pod s-a păstrat până în august 1944, atunci când în timpul retragerii, germanii l-au distrus. După 1945 a avut loc un concurs pentru realizarea unui nou pod pe locul acesta, pod care a fost finalizat în anul 1953 şi chiar dacă podul este bine integrat în peisaj, totuşi, nu reflectă în nici un mod forma sau materialele din care a fost realizat podul original. Cu toate acestea, Ponte alle Grazie este apreciat de localnici, dar mai ales de turişti, în primul rând pentru vederea deosebită asupra Ponte Vecchio.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu