miercuri, 12 aprilie 2017

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Florenţa, Ponte Vecchio (I)

Ponte Vecchio din Florenţa este nu numai unul dintre cele mai importante şi fotografiate obiective din Florenţa, dar şi un loc cu o poveste unică. Referindu-mă strict la fotografii, trebuie să recunosc că am făcut multe, foarte multe, parcă fiecare pas aducând un alt unghi sau parcă lumina cădea altfel... În fine... Tocmai din acest motiv, am decis să împart povestea despre Ponte Vecchio în două părţi.
Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din Florenţa, fiind construit în anul 1345, pe locul în care au existat cel puţin trei poduri anterior - unul în perioada de înflorire a Imperiului Roman; unul care s-a dărâmat în aul 1117 şi un altul distrus de inundaţii în anul 1333. Podul actual, cu o vechime de 682 ani, are o structură solidă, cu trei arcade şi cu case pe ambele laturi ale străduţei care parcurge podul de pe un mal pe celălalt. Astăzi, are o arhitectură oarecum haotică şi pentru că s-a mai tot construit, s-au mai adăugat, s-a mai modificat până a rezultat ceea ce vedem în zilele noastre. Iniţial, aici au fost diverse magazie, inclusiv măcelării şi tăbăcării, dar mirosul insuportabil şi poluarea râului, au determinat ca din secolului al XVI-lea să se impună ca pe acest pod să nu fie decât bijuterii. La fel este şi astăzi...
Un detaliu unic în arhitectura podurilor este Coridorul Vasari, care parcurge podul pe deasupra caselor, legând Palazzo Vecchio de Palazzo Pitti. Acest coridor a fost creat la cererea lui Cosimo I de Medici, nemulţumit că trebuia să parcurgă distanţa prin mulţime.
Povestea podului nu se opreşte aici. În timpul celui de-al doilea război mondial, podul nu a suferit nici o stricăciune, deşi nemţii au distrus la retragere multe căi de comunicaţie. A existat un ofiţer superior german, care a refuzat să pună ordinul în aplicare, conştient de valoarea universală a Ponte Vecchio.
Văzut din Piazzale Michelangelo
În lumina amurgului...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu