joi, 6 aprilie 2017

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Florenţa, Loggia dei Lanzi

Loggia dei Lanzi se află în Piazza della Signoria, în imediata vecinătate a Palazzo Vecchio şi îţi atrage imediat privirea prin  numărul mare de statui expuse în spaţiul din spatele unor arcade, păzite de doi lei.
Galeria cu trei arcade largi a fost construită între anii 1376 şi 1382, iar scopul original a fost să protejeze demnitarii de ploaie la ceremoniile publice care aveau loc în faţa Palazzo Vecchio. Numele derivă de la numele sub care erau cunoscuţi lăncierii elveţieni din gărzile personale ale lui Cosimo I - Lanzi.
Acum, în Loggia dei Lanzi se află numeroase statui. Şirul de statui reprezentând femei din spate este cunoscut sub numele generic de Sabine. Alte sculpturi celebre aflate aici sunt Hercule ucigând centaurul (creată în anul 1599 de Giambologna, dar adusă în Loggia doar în anul 1841),
Perseus după ce a decapitat Meduza (realizată în anul 1554, de Cellini, la comanda familiei Medici, după ce aceasta şi-a recăpătat puterea asupra Florenţei)
şi Menelaus susţinând corpul lui Patrocles (o sculptură reproducând o scenă din Iliada, căreia i se atribuie o origine romanică).
Şi multe altele... Noi am profitat de ultima seară al Florenţa, atunci când am rămas până mai târziu în această zonă, putând astfel să admirăm în voie valoroasele opere din Loggia dei Lanzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu