sâmbătă, 8 aprilie 2017

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Florenţa, statuile din Piazza della Signoria

Piazza della Signoria este o adevărată galerie de artă în aer liber, dincolo de numeroasele statui din Loggia dei Lanzi, şi pe latura dinspre Palazzo Vecchio se află un şir impresionant de statui, fiecare cu propria sa poveste, cu propria sa însemnătate, dar toate vorbind despre faima Florenţei.
Cea mai cunoscută statuie din piaţă este David, opera lui Michelangelo, una dintre capodoperele sculpturii renascentiste. Statuia a fost creată în anul 1504 pentru oraşul Florenţa şi a fost amplasată chiar în faţă la Palazzo Vecchio. În anul 1873 statuia a fost înlocuită cu o replică, amplasată în acelaşi loc, originalul găsindu-se acum la Galleria dell’Accademia.
În anul 1533 o altă statuie a fost expusă în piaţă, Hercule de Baccio Bandinelli. Legenda spune că Florenţa a fost ridicată pe mlaştinile care au fost secate de acest erou mitologic. Fântâna lui Neptun a fost construită între anii 1563 şi 1575 şi simbolizează puterea navală a Florenţei.
Statuia ecvestră a lui Cosimo I de Medici, cel care a adus familia Medici la putere în anul 1537, a fost comandată de fiul acestuia Ferdinando şi a fost creată de Giambologna. A fost amplasată în Piazza della Signoria în anul 1594.
Sigur, acestea nu sunt singurele statui din Piazza della Singoria. Mai sunt şi altele, dacă nu mai mici, în orice caz, mai puţin cunoscute. Fiecare are frumuseţea sa, împreună reuşind să creeze un întreg ansamblu unic în Piazza della Signoria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu