sâmbătă, 6 mai 2017

Circuit în Iran

Iran este o destinaţie turistică foarte apreciată pentru iubitorii acelui gen de lume. Este altceva... decât suntem noi obişnuiţi prin Europa. Tocmai de aceea am inclus un circuit în Iran pe lista cu idei de vacanţă pentru luna mai.
Propunerea de circuit este din partea uneia dintre agenţiile de turism care au în portofoliu un astfel de circuit.
Ziua 1, 20 mai - Bucureşti - Doha - Teheran
Bucureşti 12.30 - 17.00 Doha 18.50 - 22.25 (zboruri operate de Qatar Airways)
Sosire, transfer la aeroport.
Ziua 2, 21 mai - Teheran
Teheran, capitala Iranului, este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţării, dar şi cel mai mare centru industrial. Aşezat la răscrucea unor drumuri comerciale care legau ţărmurile Mării Mediterane cu ale Indiei sau ale Mării Caspice cu ale Golfului Persic, străbătute de europeni sau de negustorii arabi, Teheranul a devenit şi un cunoscut centru comercial, renumite fiind în lumea întreagă celebrele covoare şi bijuterii persane. Ziua va debuta cu vizite la Muzeul Naţional al Bijuteriilor, unde vei putea admira cel mai mare diamant netăiat din lume, Darya – Ye Nur, "Globe of jewels", globul pământesc cu o greutate de 34 kg, construit din aproximativ 52 mii de pietre preţioase.
Palatul Golestan, fostul palat regal Qajar, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Teheran, patrimoniu mondial, format din 17 clădiri, muzee şi săli, dintre care cea mai spectaculoasă este terasa în mijlocul căreia se afla Tronul de Marmură, lucrat din celebra marmură de culoare galbenă din provincia Yazd.
Palatul Shah Saad Aabad, contruit de către dinastia Pahlavi, devenit muzeu după Revolutia iraniană şi în prezent reşedinţa oficială a preşedintelui Iranului, Mausoleul Khomeini, care adăposteşte mormântul lui Ruhollah Khomeini Moosavi şi al lui Ahmad Khomeini, al doilea fiu al său şi Bazarul Tajrish, unde vei putea găsi textile, covoare, bijuterii.
Ziua 3, 22 mai - Teheran - Kashan - Esfahan
Plecare spre Kashan, oraș-oază aflat la marginea Deşertului Kavir, pe una dintre cele mai importante rute ale caravanelor. Şahul Abbas I era atât de îndrăgostit de Kashan încât a insistat să fie înmormântat acolo, nu la Isfahan. Astăzi, Kashan este un centru important pentru producţia de textile şi covoare.
Aici vom vizita Casa Tabatabai, construită în anul 1840, aflată în proprietatea uneia dintre cele mai influente familii iraniene. Aceasta are toate elementele arhitecturale ale unei reşedinţe tradiţionale din Kashan, inclusiv elemente persane ca "biruni" sau "andaruni". "Biruni" este partea publică a casei, pe când "andaruni" este un sector privat al reşedinţei, în care, pe lângă femeile casei, mai aveau dreptul să intre doar proprietarul casei şi fii săi.
Vom părăsi Kashan, nu înainte de a face o scurtă oprire la grădina Fin, care a fost proiectată pentru Shah Abbas I ca o viziune tipic persană a paradisului, un ansamblu geometric unde şirurile de copaci, iarba verde şi sursele de apă se combină pentru a-ţi induce ideea de belşug şi pace. Călătoria va continua spre Esfahan pentru cină şi cazare la hotel.
Ziua 4, 23 mai - Esfahan
Zi dedicată vizitării Esfahanului, supranumit "Perla Orientului", datorită grandorii monumentelor sale şi profundei semnificaţii istorice. Turul de oraş include Piaţa Naghsh-e-Jahan (sau Imam Square), una dintre cele mai mari din lume, un exemplu de arhitectură iraniană şi islamică. Această piaţă care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO este înconjurată de construcţii din era Safavid, precum Moscheea Sheikh Lotf Allaf, construită de către arhitectul şef Shaykh Bahai, în timpul regelui Shah Abbas I, cu scopul de a folosi curţii regale, din acest motiv moscheea neavând minarete, fiind de dimensiuni mai mici.
Turul continuă cu Palatul Ali Qapu (Palatul Regal), care are o înălţime de 48 m şi 7 etaje, construit în urma unui decret dat de Shah Abbas cel Mare în sec. al XVII-lea. Palatul este bogat în picturi murale naturaliste realizate de Reza Abbassi, cu motive florale, animale şi păsări. Turul se încheie cu o oprire la Bazarul Gheisarieh.
Ziua 5, 24 mai - Esfahan - Yazd
Dimineaţa se vizitează Catedrala Vank, situată în cartierul armenesc Jolfa al Esfahanului. Aici creştinii armeni, fugiţi de persecuţiile turceşti din Armenia şi Azerbaijan şi atraşi de domnia înţeleaptă a lui Shah Abbas, au construit în anul 1606 o mănăstire în interiorul căreia au făcut o bisericuţă numită "Tămăduitoarea tuturor", iar pe locul acesteia s-a înălţat, după 50 de ani, biserica Vank, considerată a fi cel mai important monument creştin din Iran, cunoscută şi ca "Biserica Sfintelor Surori". Începută în anul 1655 şi terminată în anul 1664, sub supravegherea arhiepiscopului David, în timpul lui Shah Abbas, ea reflectă specificul arhitecturii iraniene, având un interior spectaculos, decorat cu picturi şi miniaturi, ce reprezintă imagini biblice ale îngerilor şi apostolilor.
Vom admira apoi Podul Siosepol, cel mai faimos dintre podurile din Esfahan, compus dintr-o serie de 33 de arcade, construit pe pontoane şi comandat în anul 1602 de către Shah Abbas I şi Podul Khaju, construit de către regele persan Shah Abbas al II-lea, servind atât ca un pod, cât şi ca stăvilar, legând cartierul Khaju de cartierul Zoroastrian peste râul Zayandeh. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Yazd pentru cină şi cazare la hotel.
Ziua 6, 25 mai - Yazd
Zi dedicată vizitării oraşului Yazd, situat în deşert, unde există o minoritate care păstrează cultul lui Zoroastru. Arhitectura oraşului este unică, prin mulţimea de graţioase badgir (turnuri captatoare de vânt) care se întâlnesc în Iranul central şi sudic, motiv pentru care se află pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Se vizitează Templul Zoroastrian Ateshkade, numit şi Templul Focului (Religia lui Zoroastru pune mare accent pe măreţia focului, în templele zoroastriene arzând permanent o flacără sacră),
Turnul Tăcerii, locul unde erau aruncate oasele morţilor, Piaţa Amir Chakmaq unde vom admira clădirea ridicată în memoria imamului Hossein, cel ucis la Kerbala de suniti şi unde a început adevărata ură între şiiţi şi suniti şi Bazarul.
Ziua 7, 26 mai - Yazd - Persepolis - Shiraz
După mic dejun, plecare spre Persepolis, centrul marelui imperiu persan, capitala oficială a Ahemenizilor, piesa de rezistenţă a artei ahemenizilor. Oraşul a fost numit de către vechii perşi - Parsa, denumirea de Persepolis venind pe filieră greacă,  însemnând oraşul perşilor. Acesta se remarcă prin palatele construite pe rând sau adăugirile făcute de Xerxes I, Artaxerxes, Xerxes II, Darius II, Cirus II, Artaxerxes II şi III, Darius III, întregul proces durând aproximativ 150 de ani. Amplasarea construcţiilor aici se datorează şi vecinătăţii cu râul Pulvar. Oraşul a fost însă distrus aproape în totalitate în anul 330 î.Hr. de Alexandru cel Mare. Persepolis este cel mai renumit obiectiv turistic din Iran, ruinele rămase păstrând şi astăzi grandoarea acelor vremuri. Ruinele impresionante au fost declarate pe o rază de 60 km Patrimoniu Mondial UNESCO.
Călătoria continua cu vizitarea necropolei Naqsh e Rustam, care datează din jurul anului 1000 î.Hr. Aici sunt înmormântaţi Darius cel Mare şi succesorii săi, mormintele lor fiind tăiate în stâncă şi amplasate la înălţime. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Shiraz, pentru cină şi cazare la hotel.
Ziua 8, 27 mai - Shiraz
Tur al oraşului Shiraz, capitala provinciei Fars (de unde provine şi numele limbii persane, farsi), fosta capitală a Persiei. Shiraz este oraşul monumentelor istorice, al poeţilor şi filozofilor, al războinicilor şi regilor, al livezilor, portocalilor, trandafirilor, narciselor şi al pomilor în floare, din sudul Iranului. Vei putea admira Poarta Coranului, Mormântul poetului Hafez, cel mai mare maestru al poeziei lirice persane, colos literar al secolului al XIV-lea, Mormântul lui Saadi, un mare poet persan, ale cărui cărţi sunt încă citite în Iran şi India, Moscheea Nasir al Mulk, construită în perioada anilor 1876 – 1888, exteriorul acesteia fiind relativ tradiţional, însă în interior totul pare a prinde viaţă, datorită jocului de culori şi de lumini dat de vitralii. În fiecare zi, de la primele raze ale soarelui, totul se transformă într-un amestec de modele şi culori fermecătoare pe podeaua moscheii.
În plus, pe pereţi şi pe tavan, moscheea este ornată cu mozaicuri, arcade şi cupole colorate. Datorită faptului că majoritatea dintre acestea sunt trandafirii, lăcaşul de cult a mai fost numit şi Moscheea Roz. Turul continuă cu moscheea de diamant, Shah Cherargh, Hammamul Vakil şi Bazarul. Cină şi cazare până la ora transferului la aeroport.
Ziua 9, 28 mai - Shiraz - Doha - Bucureşti
Dis-de-dimineaţă transfer la aeroport.
Shiraz 6.00 - 5.45 Doha 6.35 - 11.30 Bucureşti, zboruri operate de Qatar Airways.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu