sâmbătă, 20 mai 2017

Croazieră în nordul Europei

Este perioada "nopţilor albe" în nordul Europei, acolo unde poţi experimenta acest fenomen extrem de spectaculos, în care la 2 noaptea încă este lumină naturală. Cei care au trăit aşa ceva, spun că este o experienţă care merită, iar a parcurge un traseu oricum fabulos într-un astfel de moment, nu poate fi decât o vacanţă memorabilă - aşa că parcurgem o croazieră în nordul Europei, croazieră pe care am inclus-o pe lista cu idei de vacanţă pentru luna mai.
Croaziera este operată de compania Holland America Line, cu nava Zuiderdam, are ca dată de plecare 29 mai, iar traseul cuprinde Copenhaga - Tallinn – St. Petersburg – Helsinki – Stockholm - Copenhaga.
Nava Zuiderdam este prima din clasa Vista, fiind inaugurată în anul 2002. A fost recent renovată, fiindu-i adăugate încă 25 de cabine şi un nou restaurant, la care se adaugă alte facilităţi pentru pasageri. Are 11 punţi, două piscine, 5 jacuzzi-uri, 924 cabine şi o capacitate de 1.848 pasageri. În puctul central vasului se regăseşte un cal de mare din cristal, doar unul dintre elementele din impresionanta colecţie de artă aflată la bordul vasului.
Itinerariu
29 mai - Copenhaga, plecarea ora 22.00
30 mai - Kiel (Germania), 11.00 - 21.00
31 mai - pe mare
1 iunie - Tallinn, 8.00 - 16.00
2 iunie - St. Petersburg, sosirea ora 7.00
3 iunie - St. Petersburg, plecarea ora 18.00
4 iunie - Helsinki, 8.00 - 17.00
5 iunie - Stockholm (Nynashamn), sosirea ora 7.00
6 iunie - Stockholm (Nynashamn), plecarea ora 16.00
7 iunie - pe mare
8 iunie - Warnemunde (Germania), 6.00 - 20.00
9 iunie - Copenhaga, debarcarea 11.00
Tarif
- cabină interioară - 654 euro/loc în cabină dublă, la care se adaugă 195 euro/persoană, taxe portuare.
Traseu
Copenhaga.
26 mai: Bucureşti 16.00 - 17.25 Zurich 7.10 (27 mai) - 8.55 Copenhaga
Te poţi caza la un hotel lângă aeroportul din Zurich şi poţi avea un bonus frumos - o seară la Zurich. Apoi, a doua zi dimineaţă, eşti deja la aeroport.
La Copenhaga, de la aeroport în funcţie de locul în care vrei să ajungi în capitala daneză, poţi lua trenul (merge la Gara Centrală, o călătorie durează 12 minute şi costă 36 coroane, adică aproape 5 euro) sau metroul (merge aproape de centru, călătoria durează 14 minute, iar un bilet costă tot 36 coroane).
Cazare - hotel Copenhagen Star, 3 stele, preţ 296 euro/camera dublă/noapte.
În capitala daneză nu ar trebui ratate Parcul Tivoli, faleza cu Mica Sirenă, Palatul Regal şi Muzeul Naţional, două clădiri extrem de pitoreşti şi de atrăgătoare pentru orice obiectiv foto. Ar mai fi două puncte care oferă o panoramă superbă a capitalei daneze: Turnul Rotund şi Biserica Mântuitorului, turla de 90 metri a acesteia din urmă fiind vizitabilă, chiar dacă ultimele 150 din cele 400 de trepte până sus, sunt pe exterior, nefiind protejate decât de un grilaj. Dar panorama este absolut superbă! Ar mai fi de neratat o plimbare cu trăsura prin centrul vechi, dar şi o plimbare cu vaporaşul pe canelele din zona centrală a capitalei daneze. Nu în ultimul rând, ar mai fi de amintit, Muzeul Rosenborg, o fostă reşedinţă regală de vară, dar şi vizitarea Primăriei, care este gratuită, urcarea în turnul de 100 metri prilejuindu-ţi ocazia de a face noi fotografii panoramice superbe. Nu ar fi de neglijat nici Biserica Engleză şi Kastellet, o fortăreaţă în formă de pentagon.
Kiel. Acest oraş se află pe canalul cu acelaşi nume, care face legătura între Marea Baltică şi Marea Nordului şi care este cel mai lat 8104m) şi cel mai adânc (minimum 13,7 metri) canal din lume. Clădirile Operei şi a Primăriei sunt printre cele mai spectaculoase din oraş, dar mai sunt câteva pieţe vechi, cu clădiri interesante, care pot înfrumuseţa o plimbare pe străduţele cochete de aici.
Tallinn. Tallinn este un oraş fondat în anul 1157 şi în ciuda tuturor vicisitudinilor istorice a reuşit să-şi păstreze centrul medieval în condiţii foarte bune, în zilele noastre fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cele mai importante repere turistice sunt Raekoja Plats (piaţa centrală a oraşului, unde se află şi primăria veche, datând din perioada medievală) şi Toomkirk (cea mai veche biserică din Estonia, fondată în anul 1219). De asemenea, merită văzute Palatul şi parcul Kadriorg. Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea de ţarul Petru I. Parcul a fost înfiinţat în anul 1718, iar pe lângă grădinile palatului a fost amenajat un iaz, în mijlocul căruia se află statuia lui Poseidon, iar ceva mai departe este un lac, care găzduieşte lebede şi raţe sălbatice. În parc se află numeroase vile ale vechilor nobili, iar în apropiere se află reşedinţa preşedintelui Estoniei, precum şi numeroase sedii ale unor ambasade. Porţile Viru au fost construite în secolul al XIV-lea şi reprezentau baza cetăţii fortificate. Astăzi au mai rămas doar două turnuri de 10 metri, foarte apreciate din punct de vedere turistic. Castelul Toompea se află în vârful dealului cu acelaşi nume şi găzduieşte astăzi Parlamentul Estoniei.
St. Petersburg. Fosta capitală a Imperiului Ţarist are cel mai cosmopolit aer din întreaga Rusie, aici aflându-se numeroase palate, care s-au păstrat şi în perioada cea mai neagră a URSS, nu cum s-a întâmplat pe la noi... De asemenea, s-au păstrat numeroase biserici, superba piaţă a palatului, arcul de triumf. Lista atracţiilor este lungă: Muzeul Ermitaj, Palatul de Iarnă, Piaţa Palatului, Catedrala Kazan (copiată după celebra basilică San Pietro de la Vatican) sau doar o simplă plimbare pe malurile Nevei, unde poţi ajunge până la crucişătorul Aurora, locul declanşării revoluţiei bolşevice din 1917. Ai posibilitatea unei croaziere pe canalele oraşului, undele dintre acestea mergând până la Grădinile şi Palatul Peterhof. De asemenea, merită să vezi Fortăreaţa "Petru şi Pavel", care are în centrul său biserica, bogat ornamentată, în interiorul căreia se află mormintele lui Petru cel Mare, Caterinei I (soţia sa), al nepotului Petru al III-lea şi al soţiei sale, Caterina a II-a (cea Mare). Catedrala St. Isaac are una dintre cele mai mari cupole din lume, iar priveliştea din vârful ei este admirabilă, întinzându-se până la mare depărtare. Nu în ultimul rând, profitând de cele mai bine de 24 de ore pe care le vei petrece în fosta capitală imperială, încearcă o plimbare pe malurile Nevei după miezul nopţii, profitând de nopţile albe, în  această perioada a anului soarele apunând undeva după ora 2 noaptea, dar fără a se face întuneric de tot! Cei care au experimentat acest fenomen, spun că este ceva deosebit.
Helsinki. Capitala finlandeză este un oraş cosmopolit, cu un centru vechi superb, situat în jurul Catedralei Evanghelico-Luterană. Sunt câteva muzee, biserici frumoase, Monumentul Sibelius, o grădină zoologică, da poţi şi să faci o croazieră pe canalele oraşului sau chiar până la insula Soumenlinna, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ori doar să te plimbi pe străzile curate şi îngrijite şi să descoperi un oraş frumos.
Stockholm. Capitala Suediei emană civlizaţie, confortul, curăţenia, ordinea fiind câteva dintre atributele care te vor încânta în acest frumos oraş. Turnul Kaknas TV oferă cea mai bună panoramă asupra oraşului, de unde se poate vedea până la aproximativ 36 mile, când vremea permite. De aici se pot vedea Primăria şi Arena Sportivă, clădirile impunătoare din jurul pieţei Hotorget şi cele mai renumite ape ale oraşului. Kaknas TV este situat într-o zonă care a fost cunoscută încă din 1995 ca Ekoparken, primul parc urban naţional din lume. Palatul Regal este folosit ca reşedinţă şi ca punct de lucru în acelaşi timp. Palatul este situat în vechiul oraş şi a fost construit pe ruinele predecesorului său, Tre Kronor, incendiat în 1697. Este una dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Europa de Nord. Palatul Drottninholm a fost reşedinţa oficială a familiei regale până în anul 1982. Parcul ce îl înconjoară exemplifică atât peisajele baroce franceze, cât şi romantismul englez. Palatul, teatru şi pavilionul chinez au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Warnemunde. Este mai degrabă o staţiune, decât un oraş, dar este un port important al Germaniei la Marea Baltică, aflându-se pe malurile estuarului de la vârsarea râului Warnow. Aici sunt plaje generoase şi o promenadă încântătoare, alte atracţii fiind farul din port, datând din 1897 şi care are o înălţime de 37 metri, dar merită să faci o plimbare prin centrul vechi, acolo unde vei întâlni case cu o arhitectură tipică.
Copenhaga. După debarcare te poţi caza la acelaşi hotel şi să mai faci o tură prin frumoasa capitală daneză.
11 iunie: Copenhaga 9.35 - 11.30 Zurich 12.05 - 15.20 Bucureşti
Companie Swiss Air. Preţ: 209 euro/persoană/dus-întors.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu