sâmbătă, 8 iulie 2017

Jurnal de călătorie, Franţa 20017 - Lyon, Place Bellecour

Kilometrul 0 al metropolei Lyon este Place Bellecour. Aflată pe ceea ce se numeşte peninsula, între cele două ape care traversează oraşul, Place Bellecour te copleşeşte prin dimensiunile sale. Este a treia piaţă care mărime din Franţa, cu 62.000 mp (312 m lungime şi 200 m lăţime).
Noi am nimerit zile foarte călduroase la Lyon, astfel că piaţa - fără pic de umbră în cea mai mare parte a ei - era foarte puţin populată şi chiar evitată. Totuşi, este impresionantă, clădirile din jur - construite în marea majoritate la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea - sporind farmecul zonei. În mijloc, oarecum "strivită" de spaţiul larg din jur, se află statuia ecvestră a regelui Ludovic al XIV-lea, realizată în anul 1825 de Frederic Lemot. Alte statui, ale Micului Prinţ şi ale creatorului său, Antoine de Saint Exupery, se află la baza statui ecvestre, pe latura dinspre râul Saone.
Pe latura dinspre confluenţa celor două râuri se află o zonă verde, cu fântâni arteziene, precum şi două pavilioane, unde se regăsesc Oficiul de Turism şi o galerie de artă.
Place Bellecour este inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Piaţa este unul dintre locurile care oferă o vedere foarte frumoasă spre Basilica Fourviere, în contrapartidă, şi de sus, de pe esplanada de lângă biserică putându-se vedea şi mai bine grandoarea pieţei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu