duminică, 3 septembrie 2017

Circuit în Africa australă: Namibia - Botswana - Zimbabwe - Zambia

Există colţuri de lume absolut fascinante, încă neatinse prea mult de mirajul civilizaţiei mileniului III, locuri î care poţi petrece o vacanţă memorabilă. Un astfel de loc este Africa australă, pe care o poţi vedea într-un circuit care să cuprindă Namibia - Botswana - Zimbabwe - Zambia, circuit pe care l-am inclus pe lista cu idei de vacanţă pentru luna septembrie.
24 septembrie: Bucureşti - Doha
Bucureşti 12.30 - 17.00 Doha
Ai posibilitatea să faci un scurt tur prin frumoasa capitală a Qatarului.
25 septembrie: Doha - Windhoek
Doha 2.25 - 10.50 Windhoek
Sosire în capitala Namibiei, oraş cu un farmec aparte datorită amestecului său armonios dintre cultura africană şi cea europeană, centru cosmopolit, care insuflă în general o ambianţă relaxantă şi deschisă. Situat la o altitudine de 1.700 m, adăpostit de munţi la sud şi est, oraşul a fost întemeiat în anul 1840 de către Jonker Afrikaner, lângă surse termale, de unde şi numele date de triburile locale, "Ai-Gams" şi "Otjomuise", care în traducere înseamnă "un loc cu aburi". Distrusă ulterior în timpul războiului, aşezarea a fost refăcută în anul 1890, atunci când o colonie germană a pus piatra de temelie la vechea cetate. Vom face turul panoramic al oraşului, prilej de a descoperi "inima Namibiei", cu influenţe germane vizibile încă în arhitectura oraşului. Vom putea admira clădirile vechi din centrul oraşului, precum Catedrala,
Parlamentul,
fortul vechi ridicat de către căpitanul german Curt von François şi vom vizita muzeul din interiorul acestuia, care reconstituie lupta pentru independenţa ţării. În continuarea zilei vom trece prin cartierul Katutura, care contrastează cu restul oraşului "nemţesc", unde vom "simţi" Africa, cu vânzători ambulanţi în haine colorate, cu tarabe la fel de colorate de tot felul de mărfuri etc.
26 septembrie: Windhoek - Solitaire 
Ne vom îndrepta spre faimosul Parc Naţional Namib Naukluft, care cuprinde o parte din deşertul Namib, considerat a fi cel mai vechi deşert din lume, precum şi lanţul muntos Naukluft.
Cu suprafaţa de aproximativ 50.000 kmp, parcul este cel mai mare din Africa şi al patrulea cel mai mare din lume. Cea mai cunoscută zonă a parcului şi principala atracţie turistică este Sossusvlei, o mare întindere argiloasă, înconjurată de imense dune roşii, situată în preajma depresiunilor Dead Vlei şi Hidden Vlei. Dunele de nisip sunt spectaculoase, unele putând atinge înălţimea de 300 m, fiind cele mai mari din lume, întinzându-se pe o distanţă de mai bine de 60 km. Acestea s-au format în timpul a milioane de ani, ca urmare a depunerii de nisip în Oceanul Atlantic de către râul Orange. Nisipul a fost ulterior mutat spre nord de către curentul Benguela şi în final preluat de vânt şi readus pe uscat, natura creând aceste forme şi dimensiuni impresionante. În această mare de nisip, pantele dunelor se îmbină armonios, formând un model stelar, de aceea sunt des supranumite "stelele deşertului".
27 septembrie: Solitaire - Sossusvlei - Sesriem - Solitaire
Plecare spre Sossusvlei pentru a vizita faimoasele dune de nisip, cărora razele soarelui le conferă culori puternice, într-o continuă schimbare, ocazie minunată pentru fotografii inedite.
Vom ajunge la Duna 45, care ne așteaptă să o străbatem pe jos, până la Dead Vlei, care în traducere înseamnă mlaștină moartă, o zonă secetoasă cu pământ argilos aproape întotdeauna uscat.
Numai după ploi abundente, care cad în medie o dată la 10 ani, depresiunea se umple cu apă și pentru că stratul de argilă permite cu greu orice infiltrație, un lac turcoaz rămâne la suprafață pentru ceva timp, iar acest spectacol atrage o mulțime de turiști. Ne vom îndrepta apoi spre Canionul Sesriem, a doua atracție turistică importantă din Parcul Național Namib Naukluft.
Format acum două milioane de ani de către râul Tsauchab, care și-a croit drum printre rocile sedimentare, acest defileu îngust are aproximativ 1 km lungime și 30 m adâncime. O mulțime de peșteri și formațiuni de rocă ciudate au fost sculptate de râu, iar de-a lungul canionului vom putea observa, în funcție de mărimea rocilor și a sedimentelor care au fost depuse, în ce perioade de timp râul a avut o forță puternică și când au fost ani la rând de secetă, râul neavând aproape deloc putere. Apa umple canionul aproape în fiecare an, dar fluxul nu este de obicei suficient de puternic pentru a împinge apa până la Sossusvlei, aflat la aproximativ 60 km distanță. O varietate uimitoare de animale sălbatice s-a adaptat să trăiască în acest loc, inclusiv specii rare, precum șopârlele care pun ambele piciorușe din față jos atunci când merg, gândăcelul "toktokkie", care se apleacă pentru a rula picăturile de rouă pe corpul său, iar noaptea se pot auzi strigătele bufniței-vultur cu pete și urletele îndepărtate ale șacalului.
28 septembrie: Solitaire - Walvis Bay - Swakopmund
Plecare spre Swakopmund, oraş-port aflat în partea de vest a ţării, ridicat în punctul de vărsare a râului Swakop în Oceanul Atlantic. Pe parcursul drumului ne vom opri în orăşelul Walvis Bay, unde oceanul formează o pitorească lagună, mereu animată de nenumărate păsări marine, pelicani şi flamingo.
Această zonă umedă este una dintre cele mai importante din sudul Africii, fiind locul de iernare pentru mii de păsări migratoare. Walvis Bay a fost descoperit de către Bartolomeo Diaz, celebrul navigator şi explorator portughez, încă din anul 1487, dar a fost înfiinţat abia în anul 1793 de către colonia olandeză, doi ani mai târziu fiind anexat Marii Britanii. Ulterior, oraşul a devenit, la fel ca întreaga zonă care se termină cu Capul Bunei Speranţe, parte a Uniunii Africa de Sud, până când fostul preşedinte F.W. de Klerk a înapoiat acest port Namibiei. După-amiază vom ajunge în Swakopmund, oraş fondat de către coloniştii germani, servind ca port principal pentru teritoriile din Africa de sud-vest.
În prezent oraşul a devenit staţiune balneo-climaterică, iar arhitectura sa păstrează încă stilul colonial german din anii ’90, reuşind să creeze un sentiment de atemporalitate, cu străduţele sale pline de palmieri, promenade pe litoral, restaurante, cafenele, galerii de artă şi muzee. Vom putea admira câteva dintre construcţiile tipice, precum Altes Gefangnis, fosta închisoare şi Wormannhaus,
casă construită în anul 1906, astăzi găzduind biblioteca publică.
29 septembrie: Swakopmund - Cape Cross - Twyfelfontein
În drumul nostru din această zi spre Cape Cross vom intra în Damaraland, una dintre zonele cele mai pitoreşti din Namibia, o regiune vastă şi sălbatică.
Cape Cross este o zonă protejată care adăposteşte cea mai mare colonie de foci din lume, unde vom fi impresionaţi de miile de foci care lenevesc pe plajă sau se joacă în apă, profitând de bancurile bogate de peşti aduse de curentul rece Benguela.
Deşi zona este în principal cunoscută pentru focile de mare, Cape Cross are o istorie lungă, care începe din anul 1485, atunci când exploratorul portughez Diego Cao, primul european care a pus piciorul în Namibia, a ridicat o cruce pe malul oceanului în cinstea regelui portughez Joao II. După această vizită, ne vom îndrepta spre Twyfelfontein unde vom vizita situl arheologic cu gravuri preistorice în rocă, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Acesta conține peste 2.500 de petroglife, cele mai multe dintre acestea fiind bine conservate, reprezentând rinoceri, elefanţi, struţi şi girafe, dar s-au descoperit şi picturi rupestre în ocru roşu, ce ilustrează figuri umane. Obiectele excavate datează de la sfârşitul Epocii de Piatră şi dezvăluie o imagine de ansamblu despre metodele de vânătoare, structura socială şi ceremoniile rituale ale triburilor indigene de peste 2.000 de ani. Pe parcursul drumului vom putea admira Muntele Brandberg, cel mai înalt munte din Namibia, locul unde s-au descoperit peste 1.000 de adăposturi şi mai mult de 45.000 de picturi pe stâncă, cea mai faimoasă pictură fiind White Lady.
30 septembrie: Twyfelfiontein - Parcul Naţional Etosha
Dimineaţa vom vizita un sat al tribului semi-nomad Himba, unde vom vedea femeile cunoscute în lume datorită faptului că îşi acoperă pielea, părul împletit şi hainele cu un amestec roşu, format din ocru, unt şi păr de capră, care îndeplineşte nu numai o funcţie estetică, ci şi una socială, oferind de asemenea, protecţie împotriva radiaţiilor solare şi înţepăturilor de insecte.
În continuarea zilei ne vom îndrepta către Parcul Naţional Etosha, care ocupă o suprafaţă de aproximativ 23.000 kmp, reprezentând una dintre cele mai frumoase şi mai importante rezervaţii din sudul Africii, bucurându-se de o mare diversitate a vieţii sălbatice: 114 specii de mamifere, 340 specii de păsări, 110 specii de reptile, 16 specii de amfibieni.
Formaţiunea reprezentativă a zonei este Etosha Pan, care are forma unei tigăi, formaţiune rezultată în urma evaporării apei din lacul cândva alimentat de râul Kunene şi formată în prezent din depuneri de săruri, nisip şi argilă.
De aici şi denumirea parcului, care în traducere înseamnă "marele loc alb". În zonele limitrofe ale Etosha Pan se găsesc izvoare perene, care atrag numeroase animale sălbatice şi păsări.
1 octombrie: Parcul Naţional Etosha
Experienţa acestei zile de safari în Parcul Naţional Etosha, unul dintre cele mai cunoscute din lume, declarat Parc Naţional încă din anul 1907 când Namibia era colonie germană, ne va da posibilitatea de a "gusta" Africa în forma sa pură. În funcţie de cât de norocoşi suntem, vom putea vedea elefanţi, rinoceri negri, specie aflată pe cale de dispariţie, lei care se camuflează în culoarea aurie a pajiştilor, bivoli, girafe care se ridică deasupra vegetaţiei uscate şi chiar leoparzi.
2 octombrie: Parcul Naţional Etosha - Divundu (Okavango)
Astăzi ne vom îndrepta spre Fâşia Caprivi, o zonă îngustă mărginită de Botswana în sud, Angola şi Zambia în nord, străbătută de râurile Okavango, Kwando, Chobe şi Zambezi.
Numele său provine de la cancelarul german Leo von Caprivi, care a negociat achiziţia zonei cu Regatul Unit în anul 1890 şi a anexat-o coloniei germane cu scopul de a naviga pe râul Zâmbezi spre coasta de est a Africii, dar mai târziu acesta s-a dovedit nenavigabil. Vom ajunge în decursul după-amiezii în orăşelul Divundu, apoi vom face o frumoasă plimbare cu barca pe râu, al patrulea cel mai mare din sudul Africii, care formează superba Deltă Okavango, prilej de a vedea hipopotami şi crocodili.
3 octombrie: Divundu - Parcul Naţional Mahango - Ngoma - Parcul Naţional Chobe
Dacă timpul permite, dimineaţa vom porni într-un scurt safari în Parcul Naţional Mahango, fondat în anul 1986, cu suprafaţa de doar 250 kmp, motiv pentru care este considerat cel mai mic parc naţional din Namibia.
În ciuda dimensiunilor sale, acesta adăposteşte aproape 100 de specii de animale şi mai mult de 300 de specii de păsări, iar noi vom avea probabil şansa să vedem elefanţi, bivoli, antilope, lei, leoparzi şi gheparzi. Parcul cuprinde de asemenea o floră diversificată, un amestec de câmpii largi inundabile şi zone împădurite pline de salcâmi, tec Zambezi şi copaci Seringa sălbatici. Dar regele tuturor copacilor, întâlnit în acest parc, rămâne fabulosul baobab, cel mai mare copac din Africa, care are trunchiul exagerat de gros, până la 9 m diametru şi trăieşte până la vârsta de 3000 de ani. Plecare către Ngoma, punctul de frontieră dintre Namibia şi Botswana. După formalităţile vamale, ne vom îndrepta spre Parcul Naţional Chobe, situat în nordul ţării, cu una dintre cele mai mari concentraţii de animale din Africa, renumit pe plan internaţional datorită populaţiei de elefanţi ce numără aproximativ 120.000 de exemplare.
Declarat parc naţional în anul 1967, Chobe a fost primul parc naţional din Botswana care oferă atât vegetaţie de savană uscată, cât şi de mlaştină permanentă, pe lângă întinsele câmpii inundabile de-a lungul râului. Casa celor "big five", în traducere "cei cinci mari" (elefanţi, rinoceri, bivoli, lei şi leoparzi), parcul cuprinde turme mari de elefanţi şi bivoli, dar şi două specii de antilopă endemice în Botswana, respectiv puku şi Chobe bushbuck.
4 octombrie: Parcul Naţional Chobe
Ziua de astăzi este dedicată vizitei parcului, aflat pe malul râului Chobe, cu o suprafaţă totală de 11.700 kmp. Dimineaţa vom pleca în safari cu maşini 4x4, prilej pentru a admira peisaje sălbatice, diverse păsări, dar şi o abundenţă de animale, precum elefanţi, impala, bivoli şi rinoceri. Familiile de lei şi hienele cu pete sunt adesea prezente pe câmpiile inundabile, unde antilopele puku şi zebrele ies la păscut. Apoi vom face o pitorească croazieră pe râul Chobe. Imaginea familiilor de elefanţi în timp ce se adapă sau se scaldă este de neuitat, dar cu atât mai mult când li se alătură şi turme de bivoli, grupuri de hipopotami şi uriaşi crocodili. Apusul de soare în această zonă este de asemenea foarte spectaculos şi nu trebuie ratat!
5 octombrie: Parcul Naţional Chobe - Cascada Victoria
Pentru că astăzi vom părăsi Botswana, dimineaţa cei care doresc mai pot face un scurt safari în parc, pentru a-şi mai încerca încă o dată norocul de a vedea animalele care "apar" mai greu în zona vizuală a turiştilor. În continuarea zilei, ne vom îndrepta spre Cascada Victoria, cea mai mare cascadă din lume, aflată pe cursul fluviului african Zambezi, la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia, fiind considerată una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1989.
Primul european care a ajuns la cascadă în anul 1855 a fost scoţianul David Livingstone, misionar şi cercetător al Africii, numind-o "Victoria" în cinstea reginei Victoria a Marii Britanii. Vom vizita partea cascadei din Zimbabwe admirând priveliştea memorabilă oferită de aceasta. Vom afla poveştile băştinaşilor Kolo, care numesc cascada Mosi-oa-Tunya, în traducere "fumul tunător". Aceasta are o înălţime între 60 şi 100 de metri, iar prima impresie este de neuitat, râul Zambezi vărsându-se cu o putere fantastică în acest abis, descătuşând o energie imensă. Opțional, plimbare cu barca pe râul Zambezi, în timpul căreia veți putea observa animale sălbatice în habitatul lor natural, animale precum elefanți, girafe, rinoceri, hipopotami, crocodili, având însă şi prilejul de a admira un superb apus de soare.
6 octombrie: Cascada Victoria - Windhoek
Opțional, vizită la Cascada Victoria de pe partea Zambiei, unde veți avea prilejul de a vedea podul construit peste cascadă, pod care leagă Zimbabwe de Zambia, construit în anul 1905.
Transfer la aeroport pentru zborul companiei Air Namibia, SW 406 (13.50 - 15.30) spre Windhoek.
7 octombrie: Windhoek - Doha
Dimineaţa timp liber, apoi transfer la aeroport.
Windhoek 13.20 - 23.05 Doha
8 octombrie: Doha - Bucureşti
Doha 6.35 - 11.30 Bucureşti
Un circuit de acest gen este realizat de Agenţia Daltravel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu